2012. február 22., szerda

"Mecsetfelszentelés" :-)

A Budapest mecset előtt
A Budapest mecsetben


Ma, 2012. február 22-én "felszenteltem" :-) a Budapest mecsetet!

Már régóta készülődtem megnézni a Budapest mecsetet. Most, hogy le kellett tennünk egy csomagot a portán, ami nem robbant, hanem roppant, kapóra jött, hogy ma este 6 órai kezdettel muszlim nőknek volt kávéest meghirdetve. Vártam egy ismerőst, akinek meg szerettem volna mutatni a versem (megdolgoztam a magyar szakos diplomámért!), de az illető nem jött el. Jobb is, mert harmonikus volt a légkör.

Tucatnyi muszlim nő, tarkabarka öltözetben (muszlim divat is van!). Ugyancsak színes volt az életkorok kavalkádja is: fiataloktól az idősebbekig.

Végre sikerült megismerni személyesen Tarján Juliannát, aki a Facebookon mindig kedves, türelmes, empatikus és toleráns, egy igazi békéltető személyiség. A valóságban is ilyen képet festett. A beszélgetés témája is a türelem volt. Laza csevegéssel kezdtük: kinek mit jelent a türelem. Van aki a férjét várja vissza Pakisztánból türelemmel. Van aki webújságot szerkeszt, amihez szintén ez az erény szükséges. Én piros ruhában, élénken bekapcsolódtam kéz ízben is a vitába. Profán dologgal nyitottam, majd vallási síkra tereltem a szót. Elmeséltem, hogy a Hitviták tüzében által megismert lány türelmes kérdezősködéseinek hatására abbahagyta a Jehova vallást. Elhamdulillah! Sajnos még ateista, de egy bölcsebb, idősebb hölgy szerint, a sahada első részét már kimondta: "nincs más isten". Ha türelmes vagyok, lehet, muszlim lesz. A vallástudósok szerint aki nem türelmes, annak a hite veszélyben van, mert kételkedik abban, hogy Allah teljesíti a kérését. A türelem kincs. Segítségkérés Allahtól! Kétfajta erő működik az emberben: húzó- és visszatartó erő. Kinek a pap, kinek a papné. :-) Egyesekben erősebb a húzás a jó cselekedetek felé, de a kötelezőségeket elhanyagolják. A másik hívő pont az ellentéte.

A kellemes hangulathoz puha, finom sütemény járt, s én zöld teát is ittam. Pozitív a mérleg a Budapest mecsettel kapcsolatban, mikor az ottoni mérlegem már 80 kg-ot mutat.

Kávéest a Budapest mecsetben
Kávéest a Budapest mecsetben