2012. március 24., szombat

Nem áprilisi tréfa! Újabb perzsa koncert!

Nem áprilisi tréfa! Újabb perzsa koncert!

Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba -vallja a görög filozófia. Dehogynem! Sőt: Naná hogy igen! Ugyanis a férjem olvasta a Kuruc Infón, hogy perzsa koncert aznap, fél óra múlva. Uzsgyi! Azon kaptam magam, hogy megint egy perzsa koncerten vagyok, csak most nem népiesen, hanem popon. Most nem a kamacseh (iráni hegedű) jajdult föl fájdalmasan, nem a tar( iráni gitár) pengett, nem a tombak dobolt szomorkásan, melankolikusan( pedig az én karakteremnek ez felel meg), hanem harsogott a harsona, trombita , zengve az iráni himnuszt, dicsőítve az iráni hős mártírokat, s a közönség tapsvihara zengett.

Furcsa egy élmény volt. Eklektikus. Igen, ez a legjobb szó rá. Eklektikus, mert a rurális, archaikus örmény, azeri, török, perzsa dalokat CD-ről ( modern technika) is játszották, részint a három tagú zenekar. Eklektikus azért is, mert az ódon egykori református altemplom bejáratánál Szabó Dezső (viszonylag új, múlt századi író domborműve volt.

Én szerettem vitatott leghíresebb regényét, az Elsodort falut, mely arról szólt, hogy a zsidók megvásárolják a magyarságot, köztük egy szép, tehetséges színésznő palántát, akiből nem színésznő, hanem riherongy lett( én színésznő, igaz" csak" szinkron lettem.) A műsorvezető azt mondta, hogy reméli, hogy a zsidóknak nehezebb lesz bevenni Perzsiát, mint a zenekarunknak a színpadot: t.i. fél órás késéssel kezdtek...

2012. március 5., hétfő

Perzsa szakrális koncerten voltam a Trafóban

2012. március 4-én perzsa szakrális zenei koncerten jártam az utcánkban található Trafó művelődési házban. Az est első felében Szaid Faradzspuri játszott iráni hegedűn, amit perzsául kamancsehnek neveznek, a játékban Behnam Szamani dobos kísérte. Nagyon megnyutató muzsika volt ez a füleimnek.

Később színpadra léptek a többiek is: Nariman Hodzsati tar-művész (a tar a gitárhoz hasonló keleti hangszer), Amir Kaszra Zandián, aki tombakon dobolt és az együttes vezetőjének testvére, Farid Faradzspuri, aki énekével kápráztatott el minket.

A szünetben a SISA, a Semmelweis Egyetemen tanuló iráni diákok köre készítette perzsa tejberizst kóstolhattuk meg.

Nagyon tetszett a koncert, s el is döntöttem, hogy május 5-én a pakisztáni qawwali művészeket is meghallgatom.

Aki szeretne belehallgatni, csak tessék: