2012. május 5., szombat

Bazi nagy afgán lagzi

Nem mindennapi élményben volt részem tegnap, 2012. május 4-én a férjem oldalán. Ugyanis afgán lagziban voltam vele, aki összeadta az ifjú párt: egy afgán férfit és egy kárpátaljai nőt. Szokatlan volt számomra, hogy az ifjú pár csak rövid ideig volt jelen az ünnepségen, s hogy a házassági ceremónia nem a násznép szeme láttára, s az ara jelenléte nélkül zajlott le. Viszont igazi-terülj-terülj asztalkám volt, svédasztal. A csirke szabza fűszerrel volt átjárva, a köfte, bárányhús is omlós volt, s a drágább, és alacsonyabb glikémiás indexű( jobb a magas vércukromnak) rizs volt, de étkezés közben sült burgonyát is hordoztak körbe, s aki akart, szedett belőle. A hölgyek elegáns , színes ruhában voltak. Ez a nép szép küllemre. A menyasszony tetemes hozományt kapott a férj családjától, akik tehetős kereskedők. Nemcsak a küllemük, de a táncuk is hasonlít a spanyolokéhoz: flamencóhoz hasonlóan táncoltak.Taxival vittek ki a helyszínre: a budakalászi faluházba, s luxus kocsiban hoztak haza. Nagyon jól éreztem magam, akár csak a férjem.

2012. május 2., szerda

Gettómilliomos c. filmet adták a tévében!

A pénz beszél, kutya ugat. Ez nem csak jelképesen igaz, hanem valójában is egy gettónegyedből a televízió Legyen Ön is milliomos c. sorozatába bekerült teahordó, műveletlen fiú számára, akinek egyik kérdése az volt, hogy ki van a száz dolláros hátoldalán. S főhősünk rávágta, hogy Benjamin Franklin. S ezt onnan tudta, mert kiskorában egy megvakított társa kezébe ilyen bankót nyomott.Az pedig megmondta neki szerelmének, egy kislánynak a tartózkodási helyét: egy kupleráljban dolgoztatták. S uzsgyi, kiszöktette őt onnan főhősünk. A happy enddel végződő, 9 Oscart kapott filmben az igaz szerelem győz, a szegényből gazdag lesz.De ha ilyen vidáman zárul a film, hogy kerül bele a sok szomorúság? Ki vakította meg a szegény utcagyereket? Hindu bérkoldultatók, akik a muzulmán utcagyerekkel verset, Krisnásat szavaltattak egy híres hindu költőtől, s mivel ragyogóan tudta, így megvakították, hogy guzlicsa, énekmondóként, vakon még többet tejeljen nekik.( a hinduk szent állata a tehén, melynek teje van). A világszerte híres vetélkedőben megkérdezték főhősünktől a szóban forgó hindu mű szerzőjét, amit ezek után természetesen tudott. De egyáltalán hogy lett belőle utcagyerek?
Úgy, hogy az anyját a muszlim kisfiúnak megölték a hinduk, mikor lecsaptak a településre. S az egyik támadó kezében egy hindu bálvány volt, Krisnáé, akinek látta, hogy mi van a jobb kezében, így a vetélkedő ezen kérdésére is helyesen válaszolt a főszereplő.A szerelme , bátyja árulása nyomán egy dúsgazdag maffiózó szeretője lett. Felkereste őt főhősünk, mint szakács, ám mikor nem ízlett a szendvics, amit a lánnyal készített, kidobta lakásából a bűnöző a fiút. A két szerelmes akkor lép kapcsolatba újból, amikor a fiúnak feltesz a műsorvezető egy utolsó kérdést: Dumas regényében ki volt a harmadik testőr. A lány már az első részt is nézte a Legyen Ön is Milliomosnak, akár csak a csalárd bátyja, akinek az öccse lelkesedését , s hitét abban, hogy a lányt újra látja megszánva, s lelkiismeret- furdalása miatt odaadja neki saját kocsiját, ahol csörög a telefon, mert nem tudta a választ főszereplőnk, s a lány veszi föl a telefont, de ő se tudja a választ, pedig az iskolában tanulták. Így magára maradt főhősünk, aki hasára csapott, s rávágta, hogy az A válasz a jó. S tényleg Aramis volt a megoldást, így megnyerte a főnyereményt. Azonban az nem egykönnyen került a fiú kezébe: a vetélkedő első része után a rendőrök autójukba tuszkolták, majd töviről- hegyire kikérdezték , csalt-e. S hiába használtak sokkolót is, megbizonyosodtak ártatlanságáról a fiúnak, akit hagytak tovább játszani, s aki még szakácskorában mondta a lánynak, hogy a pályaudvaron várja minden nap. S most is ott találkoztak, vagyis minden jó, ha a vége jó: szerelem is, pénz is.