2013. február 7., csütörtök

Török kávéházi est Bursáról

Szerdán, február 7-én, a Szulejmán c. sorozat előtt a Yunus Emre Török Művelődési Központban (Budapest, VI., Andrássy út 62., mostanság nyílt, lesz kávézó és turkológusoknak kutatóhely is benne) voltunk a Bursáról (török város) szóló előadáson a Török kávéházi estek keretében. A Szulejmán sorozatban szereplő Musztafa, Szulejmán szultán kisfia, is ebben a városban van eltemetve. Sajnos 2010-ben, amikor a férjemmel ebben a városban jártunk, még nem volt a sorozat, nem néztük meg a fiú sírját.
Rabb Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem iszlám építészettel foglalkozó professzora tartott előadást, melyben történelmi kérdéseket is taglalt: egy Bythánia nevű birodalom része volt Bursa, majd Diocletiánus császár tette naggyá, majd a Bizánci Birodalom része lett a Római Birodalom bukása után, mely birodalmat Justiniánus császár akart újra hatalmassá tenni, de Bursa megsínylette ezt, a kedvenc császárom elvetélt kísérletét.
Eztán megemlítette professzorunk a jelentős török császárokat, Oszmán gázit, Orhán gázit (láttam a sírjukat a bursai Tophánéban), mint kezdeti császárokat, I. Murad, Bajazit császárokat.
Majd Rabb Péter szerencsére áttért művelődés- történeti kérdésekre (idegenvezető vagyok!),  a bursai mecsetek kupolája kerek, s ez bizánci hatás. Bíróságként, iskolaként is funkcionált egy mecset akkortájt.
A szultánok sírjairól, mecseteiről, s a Medresszéről beszélt, s illusztrálta képekkel.
Nem vártuk meg az előadás utáni beszélgetést, s az állófogadást.