2020. június 4., csütörtök

A nap képe (Blogger képző, 1. napi kihívás)

A korona- vírus nikábos  nőt csinált belőlem!
A muszlim nőknek az apjuk és a testvéreik kivételével, minden férfi előtt otthonukban is, ám az utcára kilépve minden járókelő előtt hosszú, bokáig érő ruhában és kendőben kell járniuk. (Na, jó, pl. Törökországban a bő farmer + kendő + bő blúz is megengedett, s eleddig így öltözködtem én is, de a coronavírussal Allah megmutatta, hogy mi lenne a helyes, azaz móresre tanított engem).
Nézzük először a muszlim nők ruháinak a színét!
Algériában fehér, Szaúd- Arábiában pl. fekete, Afganistánban kék vagy barna,  míg Törökországban tarka- barka a " módi". 
De tegyünk rendet a muszlim nők ruháinak a típusaiban is!
1. CSADOR (a szó perzsa eredetű, így főleg Iránban használják). Szabását tekintve igen egyszerű: egy félkör alakú lepel, aminek sem gomja,sem nyaka nincs, viselője magára tekeri, maga előtt összefogja, és egyfajta köpenyként használja akármilyen lengébb öltözetének eltakarására. 
2. BURKA: olyan egészalakos lepel, ami eltakarja a nőt a feje búbjától egészen a talpáig, nem hagyva szabadon még a szemet sem. 
3. NIKÁB: az arcot szabado hagyó öltözék- kendő kombináció mellett az illető nő egy ruhadarabot köt az arca elé. 
Tehát ruha4 kendő + FFP 2- es coronavírus elleni maszk= nikáb! Nikábos nő lettem. (Mohamed próféta feleségei eltakarták az arcukat, s igazság szerin a muszlim nőknek őket illenék követni.) S még mondják, hogy Allahnak nincs humora...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése